De tentoonstellingen Urgent Conversations: Athens–Antwerp en Dringende Gesprekken: Antwerpen – Athene zijn een samenwerking tussen het EMST en het M HKA, een theoretische en visuele dialoog tussen de werken uit de collecties van beide musea. Meer dan 70 werken worden samengebracht in 22 thematische clusters.

28.04.2017 - 07.01.2018        

M HKA, Museum van Hedendaagse Kunst Antwerpen - Leuvenstraat 32, 2000 Antwerpen

EMST, National Museum of Contemporary Art - Kallirrois Avenue & Amvr. Frantzi Str., Athens 11743

Interpersonal Space

Rest Energy, 1981
Fotografie , 55 x 68 cm
polaroid

“Standing across from one another in slanted position. Looking each other in the eye. I hold a bow and Ulay holds the string with the arrow pointing directly to my heart. Microphones attached to both hearts recording the increasing number of heart beats.” - Marina Abramović

Deze polaroidfoto van Marina Abramović en Ulay maakt deel uit van een reeks performances die ze samen deden onder de naam Relation Works [1976-1981]. Hun onderlinge relatie, zowel artistiek als amoureus, vormt hierbij het onderzoeksterrein. Fysieke grenzen van uitputting en pijn worden tot het uiterste gedreven. De aanwezigheid van het publiek is hierbij zeer belangrijk. Op de foto zie je hoe het kunstenaarskoppel in de performance tegenover elkaar stond, lichtjes naar achter hellend. Ze kijken elkaar in de ogen. Marina houdt de boog vast en Ulay de pijl en de pees. De pijl is recht op het hart van Marina gericht. Hun respectievelijke gewichten spannen de boog. Eén kleine beweging van Marina of Ulay en het loopt fataal af. Marina geeft zich hier over; als Ulay de pijl lost, zal die haar hart doorboren. De positie van de vrouw lijkt ondergeschikt aan die van de man, hoewel de vrouw toch in het spotlicht staat. Verder valt vooral de vuurrode pijl op in het beperkte kleurgebruik van de foto. Beide kunstenaars zijn geboren op 30 november en hebben dus hetzelfde sterrenbeeld, de boogschutter. Volgens de astrologie betekent dit dat ze elkaar met dezelfde wapens benaderen. Hier smeden ze die echter samen tot één wapen, de pijl en boog. Ze confronteren hun energieën met elkaar en proberen ze aan elkaar te linken. Ze hebben elkaar nodig om hun krachten te meten, maar ze worden nooit één. Deze performance was de kortste die ze ooit hielden [4 minuten en 12 seconden]. Microfoontjes, verbonden met hun hart, registreerden de versnelling van hun hartslag. Naast de polaroidfoto bestaat van deze performance ook een video, waarin je het geluid van hun hartslag kan beluisteren.